Μπορώ να γυμνάζομαι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στη ίδια απάντηση: οι γυναίκες που ασκούνται κατά την εγκυμοσύνη προετοιμάζουν το σώμα τους ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στον τοκετό ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν και καλύτερη επάνοδο αμέσως μετά τη γέννα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η ευεργετική επίδραση της άσκησης στη ψυχολογία της εγκύου καθώς η λοχεία είναι μια περίοδος ιδιαίτερα ευαίσθητη για κάθε γυναίκα.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης η έγκυος οφείλει να «ακούει» και να σέβεται το σώμα της. Να ασκείται με ασφάλεια, χωρίς υπερβολές και καταπονήσεις, εφαρμόζοντας κατάλληλα είδη ασκήσεων υπό τις οδηγίες ενός έμπειρου και εκπαιδευμένου γυμναστή.
Πότε μπορώ να ξεκινήσω και ποιό είδος άσκησης να επιλέξω;
Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να ξεκινήσουν την άσκηση μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο όσες γυναίκες συνήθιζαν να γυμνάζονται συστηματικά και πριν την εγκυμοσύνη τους και με την προϋπόθεση πάντα μιας φυσιολογικής κύησης, μπορούνε να ξεκινήσουν κανονικά από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, με τις κατάλληλες ασκήσεις αλλά και με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του ιατρού τους.
Αναφορικά με το είδος της άσκησης, τόσο η αερόβια (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση) όσο και η αναερόβια (ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες με ελαφρές αντιστάσεις, λάστιχα, αλτηράκια κ.α.) αποτελούν κατάλληλα είδη ασκήσεων.
Γιατί pilates στην εγκυμοσύνη;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής, στο pilates. Οι ασκήσεις pilates βοηθάνε τη μέλλουσα μητέρα να κατανοήσει τις πολλές και σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και να διατηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση. Πόνοι στην πλάτη, στη μέση και στα ισχία είναι συχνό φαινόμενο κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω της σημαντικής αύξησης του σωματικού βάρους αλλά και της λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης. Οι ασκήσεις, εναρμονισμένες με την κατάλληλη αναπνοή συμβάλλουν στη σωστή στήριξη του σώματος, στην ενδυνάμωση του κορμού καθώς και στην απελευθέρωση από το αίσθημα του βάρους και της βαρύτητας.
Η ενδυνάμωση των κοιλιακών και πυελικών μυών βοηθάει σημαντικά στη εξώθηση του κυήματος κατά τον τοκετό. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του σώματος το περπάτημα γίνεται πιο ασταθές, μεγαλώνοντας έτσι την ανάγκη μας για βελτίωση της ισορροπίας και της σταθεροποίησης. Η διαρκής ισομετρική σύσπαση των μυών προκειμένου να αντισταθμιστεί η μετατόπιση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη εκτός των άλλων και για ήπιες διατατικές ασκήσεις.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί να επιλέξει μια μέλλουσα μητέρα το pilates κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της.
«Σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά,σε 20 τη βλέπουν οι άλλοι και σε 30 έχεις καινούργιο σώμα» Joseph Hubertus Pilates.
ΠΟΛΥΤΑΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Υπεύθυνη του τμήματος prenatal pilates-axion sport club.
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής (Αριστοτέλειο παν/μιο Θες/κης).
Group exercise instructor and personal trainer (F.A.C.E.).