Θέματα

Τα οφέλη των “κρεβατιών” πιλάτες ή #PilatesReformer

Δεν υπάρχει πιθανώς εξοπλισμός Pilates πιο διάσημο από αυτόν των “κρεβατιών” πιλάτες. Το “ριφόρμερ” κάνει εντύπωση όταν βλέπεις για πρώτη φορά, και ακόμα πιο δραματική αλλαγή στο σώμα όταν το χρησιμοποιείς.

Τα “κρεβάτια” πιλάτες παρατάσσονται σε στούντιο Pilates σε όλο τον κόσμο. Οι τάξεις “κρεβατιών” πιλάτες είναι συνήθως μια από τις κύριες επιλογές στα στούντιο Pilates και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ως μια τάση εξοπλισμού άσκησης στο σπίτι.

Έτσι τι κάνει το “ριφορμερ” (reformer pilates) τόσο ξεχωριστό; Πρώτον, ας πάρουμε μια ιδέα για το τι είναι και πώς λειτουργεί, και μετά θα εξετάσουμε τα οφέλη που μπορεί να έχει για το σώμα σας.

 

Τι είναι ένας “αναμορφωτής” του Pilates;

Κατασκευασμένο από τον ιδρυτή του Pilates Joseph Pilates, ο μεταρρυθμιστής είναι ένα κρεβάτι πλαίσιο με μια επίπεδη πλατφόρμα σε αυτό, που ονομάζεται το φορείο, το οποίο κυλάει εμπρός και πίσω στους τροχούς μέσα στο πλαίσιο. Το φορείο συνδέεται στο ένα άκρο του μετασχηματιστή με ένα σύνολο ελατηρίων. Τα ελατήρια παρέχουν επιλογές διαφορετικών επιπέδων αντοχής καθώς ο φορέας ωθείται ή τραβιέται κατά μήκος του πλαισίου. Το φορείο έχει μπλοκς, που κρατούν τον ασκούμενο από το να ολισθαίνει από το τέλος του μετασχηματιστή καθώς ωθούν ή τραβούν το φορείο.

Στο άνοιγμα του μεταρρυθμιστή, υπάρχει μια ρυθμιζόμενη ράβδος που ονομάζεται footbar. Η μπάρα ποδιών(footbar) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πόδια ή τα χέρια καθώς ο ασκούμενος μετακινεί το φορείο. Ο μεταρρυθμιστής διαθέτει επίσης μεγάλους ιμάντες με χειρολαβές σε αυτές που είναι προσαρτημένες στο πάνω άκρο του πλαισίου.

Μπορούν να τραβηχτούν με τα πόδια ή τους βραχίονες για να μετακινήσουν το φορείο επίσης. Το βάρος του σώματος και η αντοχή των ελατηρίων είναι αυτό που κάνει το φορείο λίγο ή πολύ δύσκολο να κινηθεί. Τα τμήματα μετασχηματιστών είναι ρυθμιζόμενα για διαφορετικά μεγέθη σώματος και διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων. Άρα το πιλάτες “ριφόρμερ” είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις βάρους κλπ.

 

Οφέλη από ασκήσεις στον αναμορφωτή Pilates ή πιλάτες κρεβάτια.

Ο αναμορφωτής προσφέρει όλα τα περίφημα οφέλη του Pilates, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δύναμης, ευελιξίας, συντονισμού και ισορροπίας. Αυτά τα πράγματα, με τη σειρά τους, οδηγούν σε βελτιώσεις καθημερινής ζωής, όπως καλύτερη στάση, χαριτωμένη, αποτελεσματική κίνηση και για πολλούς ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με σωματικές ανισορροπίες, όπως ο πόνος στην πλάτη.

Οι επίπεδες κοιλιές, οι ισχυρές πλάτες, οι γοφώδεις γλουτοί και οι μηροί είναι κάποια από τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης. Άλλος/εναλλακτικός εξοπλισμός του πιλάτες και ασκήσεις του μαξιλαριού Pilates το κάνουν, αλλά ο αναμορφωτής δημιουργεί ένα μοναδικό και ποικίλο περιβάλλον άσκησης.

Ο αναμορφωτής είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει κινήσεις πλήρους εμβέλειας, κάτι που είναι υπέροχο για την αύξηση της ευελιξίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την ισχύ. Φαίνεται να καλεί το μήκος που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο σώμα, και εκπαιδεύει το σώμα να διατηρήσει αυτό το μήκος.

Η ώθηση και το τράβηγμα με τα πόδια ή τους βραχίονες ενάντια στην αντίσταση των ελατηρίων, του φορείου και του σωματικού βάρους γενικά δημιουργούν δύναμη.

Οι ασκήσεις παρέχουν αρκετή αντίσταση και ποικιλία κινήσεων για να βοηθήσουν στην κατασκευή ισχυρών οστών. Και υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, οι εκκεντρικές μυϊκές συσπάσεις. Αυτό συμβαίνει όταν ένας μυς διατάσσεται καθώς αντιστέκεται σε μια δύναμη. Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη των μακριών, ισχυρών μυών.

Η αστάθεια ενός κυλιόμενου φορείου με τα ελατήρια που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα αντίστασης παρέχει όλα τα είδη προκλήσεων σταθερότητας που αναπτύσσουν την κεντρική δύναμη και προάγουν την καλύτερη ισορροπία. Για παράδειγμα, έχοντας μικρότερο μέρος του σώματος στο φορείο είναι ένας από τους τρόπους που οι ασκήσεις Pilates είναι σκληρότερες. Σημαίνει ότι περισσότερο σωματικό βάρος πρέπει να υποστηρίζεται από τον ασκούμενο, και το σώμα και το μηχάνημα πρέπει να ελέγχονται ακόμη περισσότερο από αυτόν. Παραδόξως, όταν τα ελατήρια βρίσκονται σε μια ελαφρύτερη θέση, ορισμένες ασκήσεις είναι πιο δύσκολες επειδή πρέπει να ελέγξουν και να σταθεροποιήσουν την κίνηση. Όσο ισχυρότερος πυρήνας, τόσο καλύτερη είναι η ισορροπία, η στάση του σώματος και η γενική ευημερία.

Η άσκηση με τον μεταρρυθμιστή είναι δυνατή για οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Δεν είναι περίεργο ότι το πλήρες όνομα του αναμορφωτή είναι το Universal Reformer.

 

Πώς να μάθετε ασκήσεις αναμορφωτή Pilates

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε Pilates reformer ή πιλάτες κρεβάτια, και να αποκομίσετε τα οφέλη αυτής της δημοφιλούς γυμναστικής, είναι σε μια τάξη Pilates, οπως αυτές που εργάζονται στο γυμναστήριό μας στον ολοκαίνουριο χώρο μας.

Δείτε τις ώρες και τις ημέρες των τάξεων (ομάδων) πιλάτες κρεβατιών που διατίθονται στο #AxionGym. (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ PILATES REFORMER – Axion)