Θέματα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ιμάντες TRX!

Τί είναι τα TRX;

Πρόκειται για δύο γερούς ιμάντες (δεμένους μεταξύ τους) που καταλήγουν σε δύο λαβές. Λέγεται πως αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε ένας Αμερικανός πεζοναύτης ο Randy Hetrick, γύρω στο 1990, για να γυμνάζεται όταν

βρισκόταν σε υποβρύχιο (περιορισμένο χώρο). Αργότερα το ανέπτυξαν και το χρησιμοποίησαν γυμναστές, προπονητές, στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις και τώρα μπήκε στα γυμναστήρια και στα σπίτια μας.

Το TRX (Total Resistance Exercise) είναι ένα επαναστατικό και καινοτόμο όργανο γυμναστικής, το οποίο ήρθε στη χώρα μας πριν από περίπου δύο – τρία χρόνια και η δημοφιλία του εμφανίζει ολοένα και αυξανόμενη τάση μεταξύ γυμναστών και αθλούμενων.

Σε ποιούς απευθύνεται ;

Η προπόνηση με ιμάντες μπορεί να εκτελεστεί ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου από τον αρχάριο έως τον πιο προχωρημένο, από τον ερασιτέχνη έως τον επαγγελματία και ως βασική προπόνηση ή συμπληρωματική.

Ήδη χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές κολύμβησης, στίβου, ποδηλασίας, τριάθλουαλλά και ομαδικών αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οι ασκήσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ασκήσεις δύναμης, σταθεροποίησης, ιδιοδεκτικότητας, κινητικότητας, αντοχής ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Τα πλεονεκτήματα της εκγύμνασης με TRX

Το μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό που κάνει τόσο αποτελεσματικό το TRX είναι ότι για να γίνει μία άσκηση συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας πρέπει να συμμετέχει όλο το μυϊκό σύστημα και ειδικά το κέντρο του κορμού (κοιλιακοί & ραχιαίοι) ώστε να διατηρηθεί η σωστή στάση του ασκούμενου

Η αναφορά σε ένα σύνολο μυών γίνεται γιατί κάθε μυϊκή ομάδα πέρα από τους «μεγάλους» μύες που ενεργοποιούνται σε μία άσκηση (π.χ. μείζων θωρακικός) αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει και μύες μικρότερους που ούτε καν γνωρίζουν την ύπαρξη τους οι περισσότεροι αθλούμενοι ή δεν τους γυμνάζουν στην καθημερινότητα ή στα όργανα του γυμναστηρίου.

Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των ασκήσεων ο ασκούμενος βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα και κρατιέται μόνο από τους ιμάντες, αυξάνει κατακόρυφα τη παραγωγή τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης, προκαλώντας τα μέγιστα οφέλη στην δύναμη, την ισορροπία και την μυϊκή υπερτροφία. Επίσης ενεργοποιούνται τα νωτιαία αντανακλαστικά στη σπονδυλική στήλη ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών, σαφώς και αυτό οφείλεται στην αστάθεια που δημιουργείται από τους ιμάντες.

Δεν απαιτείται πολύωρη γυμναστική

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει κάποιος για το σώμα του. Όλοι ψάχνουμε το γρήγορο φαγητό, το γρήγορο αδυνάτισμα, τα γρήγορα αποτελέσματα της γυμναστικής που επιλέγουμε. Η φύση τίποτα δεν μας το χαρίζει γρήγορα, η μοναδική μέθοδος που μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα σε ότι και αν κάνουμε είναι η διάρκεια. Όμως ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση του TRX είναι πως μπορείς να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο άσκησης δουλεύοντας όλο το σώμα και εναλλάσσοντας ασκήσεις σε δευτερόλεπτα.

Βασική Φιλοσοφία : Ενδυνάμωση κορμού

Κάθε άσκηση ενεργοποιεί τον κορμό που περιλαμβάνει τους κοιλιακούς, τους εσωτερικούς μύες της λεκάνης, τους γλουτούς, τους καμπτήρες του ισχίου, τους ραχιαίους και τους μύες της πλάτης και του στήθους. Είναι ο κορμός που δίνει στο σώμα σταθερότητα, ισορροπία και ευλυγισία. Όλα ξεκινούν από τον κορμό για κάθε κίνηση που περιλαμβάνει η καθημερινότητα μας. Είτε όταν σκύβουμε να πιάσουμε κάτι που μας έπεσε, όταν πλένουμε το αυτοκίνητο, όταν παίζουμε μπάσκετ ή όταν συμμετέχουμε στο τρίαθλο. Ένας δυνατός και σταθερός κορμός είναι σημαντικός για να προλάβουμε τραυματισμούς όχι μόνο για τη μέση αλλά για όλο το σώμα. Συνεπώς, δυναμώνοντας τον κορμό δε δίνουμε δύναμη, σταθερότητα και ισορροπία μόνο στο σώμα μας αλλά και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας.

Χρησιμοποιώντας το βάρος μας.

Όταν έχεις συνηθίσει σε γυμναστική με βάρη, το πρώτο πράγμα που θα αναρωτηθείς είναι «στο γυμναστήριο ανεβάζω κιλά για επιβάρυνση κ.α., ενώ εδώ τι κάνω;». Ένα ακόμη πλεονέκτημα του TRX είναι ότι χρησιμοποιείται το βάρος του σώματός μας για να ρυθμίσουμε την ένταση της άσκησης.

Εύκολος τρόπος αύξησης δυσκολίας

Αλλάζοντας την κλίση/γωνία του σώματος απλά περπατώντας κοντά ή μακριά από το σημείο προβολής του TRX στο έδαφος (anchor point), αλλά και αναλόγως το άνοιγμα των ποδιών (όσο μεγαλύτερο το άνοιγμα, τόσο αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης) έχω κατακόρυφη αύξηση της επιβάρυνσης. Αυτό σε κάνει συνεχώς να δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου, σε κάθε άσκηση, ελαχιστοποιώντας το χαμένο χρόνο του να αλλάζεις βάρη.

Επιλέγοντας τη γυμναστική με το TRX μπορείς να βελτιώσεις το μυϊκό σου σύστημα και σε δύναμη και σε μέγεθος, γυμνάζοντας το σώμα σου με τρόπο που δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει. Το TRX δυναμώνει όλους τους σταθεροποιούς μύες γύρω από τις αρθρώσεις, που χρειάζονται για να στηρίξουμε μεγαλύτερα βάρη, κάτι που δεν επιτυγχάνεται σε μία καθιστή θέση μηχανήματος. Αυτό σου δίνει μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ για τις συνηθισμένες ασκήσεις στην αίθουσα με τα βάρη και γερά θεμέλια στο σώμα για μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού. Αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για τις πλειομετρικές ασκήσεις, για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ισχύος.

Το TRX επίσης βοηθάει να διατηρήσουμε την οστική μας μάζα. Οι ασκήσεις του TRX μπορούν να γίνονται συγχρόνως με μικρή ένταση αλλά με μεγάλη επίδραση σε αγύμναστα άτομα, ή προσθέτοντας ένα γιλέκο με βάρη να γίνουν απαιτητικές ακόμα και για έναν αθλητή. Το πλεονέκτημα αυτό σου το δίνει η δυνατότητα για μεγάλο εύρος κίνησης σε ασκήσεις που δεν ήταν εφικτό πριν, δίνοντας συγχρόνως υποστήριξη για να το πετύχεις. Ενεργοποιεί έτσι το μέγιστο κάθε φορά αριθμό μυϊκών ινών εκτοξεύοντας στα ύψη το μεταβολισμό.

Προσαρμογή γυμναστικής στις προσωπικές μας ανάγκες

Το είδος προπόνησης μπορεί να διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του ασκούμενου. Αν απαιτήσεις ένα αερόβιο πρόγραμμα για να χάσεις βάρος και να κάνεις μυική τόνωση, το TRX θα ενεργοποιήσει πολλούς μύες συγχρόνως, θα αυξήσει την καρδιακή συχνότητα και θα κάψει περισσότερες θερμίδες από το να κάθεσαι σε ένα παραδοσιακό μηχάνημα. Με το TRX μπορείς να κινείσαι συνεχώς από τη μία άσκηση στην άλλη σε ένα κυκλικό πρόγραμμα. Αυτό δυναμώνει την καρδιά και αυξάνει τη μυϊκή αντοχή.

 Πηγή: www.athlisis.gr