Θέματα

10 Συχνές ερωτήσεις αθλουμένων

Μόλις πήρατε την απόφαση…: «Δευτέρα ξεκινάω γυμναστική, τελείωσε!». Η Δευτέρα έφτασε, περάσατε την είσοδο του γυμναστηρίου, πραγματοποιήσατε την προπόνηση της ημέρας σύμφωνα με την καθοδήγηση του προπονητή κι εκεί ακούγεται η ερώτησή του…:

«Πώς πήγαμε; Νιώθουμε καλά; Πώς σου φάνηκε;» κι εκεί είναι που το μυαλό σας κατακλύζεται από μία σειρά αποριών που σας δημιουργήθηκαν κατά τη ‘μάχη’ που δώσατε τη μία ώρα της προπόνησής σας!

Καθημερινά έρχομαι αντιμέτωπη με διάφορου είδους απορίες κι ερωτήσεις όσο αφορά το γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε, πόσο συχνά, το είδος των προγραμμάτων που θα πρέπει να ακολουθούμε, κτλ. Σας παραθέτω, λοιπόν, μερικές από τις απορίες των αθλουμένων μου με την ευχή να λυθούν και οι δικές σας και να σας δούμε να κάνετε την άθληση τρόπο ζωής!

• Αγγελική , 30 ετών: Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι για να δω αποτελέσματα;

Δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος και των αποτελεσμάτων που θέλει ο καθένας να δει καθώς και την ένταση της προπόνησης.

• Αντωνία, 37 ετών: Σε πόσο καιρό αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα της συστηματικής γυμναστικής;

Από την πρώτη κιόλας μέρα επέρχονται βελτιώσεις στο σώμα οι οποίες όμως δεν είναι ορατές!

Στον πρώτο μήνα βλέπετε εσείς τις πρώτες αλλαγές στο σώμα ενώ στους τρείς μήνες αρχίζουν να τις βλέπουν και οι γύρω σας.

• Ειρήνη, 29 ετών: Α, εγώ δε θέλω να κάνω βάρη και να γίνω σαν άντρας ή να ανοίξει η πλάτη μου!

Αυτό είναι δύσκολο να γίνει! Αφενός τα προγράμματα εκγύμνασης διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αθλούμενου και αφετέρου και για βιοχημικούς λόγους ,(το αντρικό μυϊκό σύστημα σχηματίζεται πολύ πιο εύκολα από το γυναικείο και οι ορμόνες λειτουργούν διαφορετικά σε κάθε φύλο), είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Για τους λόγους που προανέφερα, είναι δύσκολο να ανοίξει και η πλάτη της γυναίκας γι’ αυτό μην αποφεύγετε την εκγύμναση με βάρη που είναι τόσο σημαντική για την ορθοσωμία του σώματος και την τόνωση του μυϊκού συστήματος της γυναίκας.

• Νίκος, 30 ετών: Τι να έρθω να κάνω στα προγράμματα της αίθουσας; δεν είμαι γυναίκα… εγώ θέλω να κάνω μόνο βάρη…

Τα προγράμματα της αίθουσας δεν είναι μόνο για γυναίκες! Είναι για όλους! Πίστεψε με πως αν έρθεις σε ένα μάθημα αίθουσας, οποιοδήποτε κι αν επιλέξεις, επειδή και μόνο έχεις μάθει να γυμνάζεσαι με συγκεκριμένο τρόπο, δε θα πιστεύεις στα μάτια σου το τι μπορεί να σου προσφέρει .

Τα περισσότερα προγράμματα αίθουσας είναι σχεδιασμένα να γυμνάζουν σε μία ώρα όλο το σώμα, να σε βοηθούν να κάψεις από 250-1000 θερμίδες/ ώρα (που ισοδυναμεί με 2-5 ώρες στα βάρη) ,να σου προσφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς υπό τους ήχους των αγαπημένων σου τραγουδιών και να έχεις γυμναστεί χωρίς καν να έχεις καταλάβει πως πέρασε η ώρα!

• Κατερίνα, 43 ετών : Συστηματική άσκηση ή συστηματική δίαιτα;

Από χρόνια τώρα όλες οι επιστημονικές έρευνες στο χώρο του Fitness αλλά και της διατροφής έχουν δείξει πως ο πιο σωστός δρόμος είναι η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με συστηματική διατροφή. Ο μοναχικός δρόμος, μόνο γυμναστική ή μόνο διατροφή, δε θα επιφέρει τα σωστά κι επιθυμητά αποτελέσματα.

• Δήμητρα, 40 ετών : Fanky, Pilates, Cross training, Yoga, Zumba, Βάρη… Τι να προτιμήσω;

Χρειάζεται ποικιλία! Ο συνδυασμός όλων μπορεί να μας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα! Η αερόβια άσκηση, πχ: Fanky, Cross training, διάδρομος, βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους την ώρα της άσκησης ενώ τα βάρη, το Pilates, η Yoga και γενικά τα προγράμματα με αντιστάσεις βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αποκατάσταση τραυματισμών κι ευλυγισίας αλλά μακροπρόθεσμα και στην απώλεια λιπώδους ιστού.

• Δημήτρης, 32 ετών: Εμένα δε μ’ ενδιαφέρει να φτιάξω τα πόδια, είμαι ποδοσφαιριστής και είναι γυμνασμένα… μόνο το πάνω μέρος θέλω να γυμνάσω…

Κακώς, έχω να απαντήσω! Η ενασχόλησή μας με κάποιο άθλημα που γύμναζε ή γυμνάζει περισσότερο κάποιο μέρος του σώματος μας δε σημαίνει ότι θα παραμένει γυμνασμένο και προστατευμένο από τραυματισμούς για μια ζωή! Γυμνάζοντας μόνο το πάνω ή μόνο το κάτω μέρος (που πολλές γυναίκες ζητούν) δημιουργείται ανομοιομορφία στο σώμα και αδυναμία στο μέρος που παραμελείται με αποτέλεσμα η αισθητική του σώματος να μην είναι η καλύτερη αλλά και να επέρχονται πιο εύκολα τραυματισμοί στο παραμελημένο μέρος του σώματος.

• Ιωάννα, 35 ετών : Τόση γυμναστική κάνω γιατί δε χάνω;

Η ημερήσια προπόνηση πιάνει μία με δύο ώρες μόνο από όλη την ημέρα μας. Βγάζοντας και τις 8 ώρες ύπνου αναρωτήσου πρώτα τι κάνεις τις υπόλοιπες 14 ώρες τις ημέρας που μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθειά σου! Αν, πχ. την υπόλοιπη ημέρα η διατροφή σου είναι άστατη, χωρίς σωστό πλάνο για τα δεδομένα σου και γεμάτη ‘κενές’ θερμίδες τότε δε θα πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί! Αν πάλι, δε συμβαίνει αυτό, έχεις κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και στο προπονητικό σου πρόγραμμα που είναι απαραίτητες κάθε τόσο ,δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε σίγουρα χρειάζεσαι και την βοήθεια ενός εγκεκριμένου διατροφολόγου που θα σε βοηθήσει να βρεις τι φταίει και να φτιάξεις το δικό σου ημερήσιο πλάνο που σε συνδυασμό με την προπόνηση σου θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

• Ανδρέας, 42 ετών: Μου αρέσει να ακολουθώ τις νέες τάσεις του Fitness, ποιες είναι αυτές σήμερα;

Αν έχεις κοντά σου έναν/μια εγκεκριμένο/η- πιστοποιημένο/η γυμναστή-τρια τότε να είσαι σίγουρος ότι δε θα μείνεις απ’ έξω από τις εξελίξεις του γυμναστικού χώρου! Θα πάρει ό’ τι πιο καινούριο κυκλοφορεί και θα το προσαρμόσει αναλόγως στα δικά σου δεδομένα και σωματότυπο και πίστεψέ με αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η νέα τάση στα γυμναστήρια επιβάλλει λειτουργικές προπονήσεις, όπως Cross training, Cross Fit, Trx, καθώς επίσης και αερόβια προγράμματα με βάση τις εναλλαγές ρυθμών ,όπως Fanky, Bodyjam- Sh’bam by Les Mills, Zumba.

• Γεωργία, 20 ετών: Αν ξεκινήσω σήμερα προλαβαίνω μέχρι το καλοκαίρι να κάνω κάτι; Και όταν σταματήσω θα ‘χαλάσει’ το σώμα μου;

Η γυμναστική πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι να αποτελεί μια μικρή εποχιακή δραστηριότητα!

Κι αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η άσκηση βοηθάει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία και ύστερα ότι μας βοηθάει να έχουμε ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχουμε γυμναστεί αντίστοιχα διαρκούν και τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν ένα άτομο γυμνάζεται πάνω από ένα χρόνο και συστηματικά θα αργήσει να χάσει τα οφέλη της άσκησης σε σύγκριση με ένα άτομο που γυμνάστηκε τρείς μήνες.

Βασιλειάδου Χριστίνα-Ειρήνη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer- Pilates Trainer
xristinakivas@gmail.com