Θέματα

Functional Training (Λειτουργική προπόνηση)

Όλοι σήμερα μιλάμε για το Functional Training ή αλλιώς τη λειτουργική προπόνηση!
Άραγε τι ακριβώς είναι; Πού μας βοηθάει; Τι οφέλη έχουμε;

Functional Training λοιπόν είναι η γυμναστική που προετοιμάζει το σώμα ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα στην καθημερινή δραστηριότητά μας, χωρίς τραυματισμούς!
Γυμνάζει όλο το σώμα μας αλλά κυρίως τον πυρήνα του σώματος (core), δηλαδή τους μύες της κοιλιάς και του κάτω μέρους της πλάτης, την σταθερότητα του σώματος, καθώς αυξάνει τη δύναμή μας, την αντοχή και την ευελιξία μας.

Είναι ιδανική προπόνηση για αποκατάσταση τραυματισμών.
Γιατροί συνιστούν σε ασθενείς με τραυματισμούς ή κινητικά προβλήματα ή και μέχρι μετά από εγκεφαλικό την λειτουργική προπόνηση (γυμναστική-αποκατάσταση) που γίνεται από φυσικοθεραπευτές με το κατάλληλο ασκησιολόγιο για την γρήγορη αποκατάσταση και επανένταξη στην καθημερινότητά τους.

Είναι ιδανική γιατί οι ασκήσεις μιμούνται τις φυσικές κινήσεις του σώματός μας. Μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών, βελτιώνει καρδιακά τον ασκούμενο με ό, τι οφέλη συνεπάγεται, καθώς αυξάνει τις καύσεις του σώματός μας περισσότερο κατά 23-25% σε σχέση με άλλες προπονητικές μεθόδους εκγύμνασης σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και έχουν συγκριθεί.

Η συχνή προπόνηση βελτιώνει την ισορροπία μας, την ιδιοδεκτικότητα, την αντοχή, τη ταχύτητα, την αύξηση της δύναμής μας, καθώς επίσης και τους σταθεροποιητές μας. Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι στην άσκηση της λειτουργικής προπόνησης κάνουμε χρήση διαφόρων προπονητικών εξοπλισμών όπως ιμάντες, σχοινιά, kettle bells, medicine balls, core bags κτλ. ώστε να μας βοηθήσουν στην σωστή επίτευξη της άσκησης.

Όλες οι ηλικίες μπορούν να ασκηθούν, να νιώσουν και να δουν άμεσα τα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης. Ξεκινήστε λοιπόν, βοηθάει και την ψυχολογία μας, μην το ξεχνάτε αυτό!
Καλή προπόνηση… γιατί η άσκηση είναι υγεία!

Άγγελος Μεζίτης
Επαγγελματίας Personal Trainer
Αποφόφοιτος Πτυχίου Ειδικών Πληθυσμων

Πηγές:

www.acsm.com
www.functional training.com
www.corefunctional training.com
www.DK.com
Cannone.Jesse.Functional training
O Sallivah, Susan B. Physical therapy 5th edition
Movement Orientated training for the kinetic tactical strength & conditioning confrrence 2013